Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hatalom megszaladása.

 

    (Kivonat: Csányi Vilmos; Az emberi természet, természettudományos vizsgálata, -ELTE Etológiai Tanszék)-, tanulmányából.

 

                                        Forrás: http://www.meh.hu/misc/letoltheto/mehmta_strategia.pdf

 

„Az ember szüntelenül képes azon munkálkodni, hogy a rangsorban minél előkelőbb helye legyen. Ez a modern embernél is így van.

A civilizáció előtti ember esetében a rangsor a kultúra szerves része volt. Az elnyerhető hatalom személyes kapcsolatokban kiépülő dominancia volt.

A modern társadalmak számtalan hatalmi pozíciót hoztak létre, amelyek lényegében adminisztrációs, szervező, szakértői munka alapján működő döntési központok. A pozíciók betöltőinek a szó etológiai értelmében vett hatalma minimális, a kultúra azonban olyan sallangokkal vette körül ezeket a pozíciókat, amelyek valódi hatalomnak tüntetik fel őket.

Csakhogy a hatalomvágynak nincsen biológiailag is érzékelhető felső határa, mint például, az evésnek a jóllakás. A hatalom valódi, vagy látszólagos növelésének, kevesen tudnak ellenállni.

Nem fejlődött ki ilyen korlát, mert a kis csoportok terjedelme, magától korlátozza, az elnyerhető hatalom mértékét.

Miután a hatalomvágynak nincsen felső korlátja, az emberek korlátlan hatalmat szeretnének, noha éppen etológiai okokból, azt funkcionálisan, amúgy sem tudnák érvényesíteni.

….A populáció növekedés olyannyira összenyomta a természetes csoportok akcióerejét, hogy azok létszáma egyetlen személyre, az autonóm, szabad polgárra redukálódott, aki a megegyezési technikákat alkalmazva igyekszik csoportjának, azaz saját magának, a lehető legjobb pozíciót biztosítani a hasonlóan egytagú csoportok versengésében….

Új modellek, új módszerek kellenének”.

 

Fenti etológiai elemzés, egy valójában emberi evolúciós probléma feloldására keresi a választ, melynek súlypontjában a hatalom fogalma áll.  

….
 
 
  
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.